Gå direkt till vår anmälningssida!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
UPSALA IF FRIIDROTT
Glädje. Gemenskap. För alla. Utvecklas tillsammans.

Funktionär

FAQ

 

Vad innebär det att vara funktionär?

Att vara funktionär innebär att vi som förening har möjlighet att genomföra våra arrangemang som är en viktig del av klubben. Som funktionär har du en del ansvar t.ex tävlingen kan genomföras på ett regelrätt sätt men du får aldrig en uppgift som du inte känner att du kan klara av. Exempel på funktionärsuppdrag kan vara stå i kiosk, föra protokoll, mäta, kratta grop osv.

 

Vad får jag för att vara funktionär?

Tyvärr kan vi inte erbjuda någon ekonomisk ersättning för dig som funktionär men vid alla arrangemang bjuder vi på fika, frukt och dryck som tack för hjälpen.

 

Vad har min insats för betydelse?
Har du ett aktivt barn i klubben bidrar du till att stärka klubbens verksamhet då eventuella vinster från evenemanget går tillbaka till att fortsätta utveckla vår verksamheten.

 

Behöver jag tidigare erfarenhet/förkunskaper?
Nej, självfallet är en del uppgifter mer avancerade än andra och kräver viss erfarenhet men är du ny anpassar vi uppgiften efter dina förutsättningar så att ingen onödig press läggs på ditt ansvar.

 

Hur kan jag förberedda mig inför min uppgift som funktionär?
– Ta del av hur det fungerar på en tävling, Läs mer här
– Läs inbjudan, tidsprogram och PM som finns under Arrangemang
– Titta på andra tävlingar om du har möjlighet.

 

 

Olika typer av funktionärer

 

Den som har varit på en friidrottstävling vet att det behövs bra funktionärer för att allt ska flyta och funka bra. Man vill ju att tidsprogrammet ska hållas, att reglerna ska följas, att resultaten snabbt ska offentliggöras, att prisutdelningarna sker så snart det går efter avslutad gren. Och att alla som tävlar har kul och vill komma tillbaka!

 

Det är inte alla roller som man måste ha så mycket erfarenhet av friidrott för att klara av. Att ropa upp namn, höja och sänka ribban, vara varvräknare eller plocka ner avprickningslistor klarar de flesta. Men några roller är kanske större och viktigare än andra. Här beskriver vi kort några av dem:

 

Tävlingsledare: Det är tävlingsledaren som har huvudansvaret för helheten. Tävlingsledaren har ansvar för att tävlingen går rätt till och att regler följs. Tävlingsledaren är även ansvarig för säkerheten på tävlingsarenan. Ofta ingår även denna person i tävlingsjuryn.

 

Eltidtagare: Det är eltidtagaren som ser till att alla löpgrenar får exakta tider, det är tillsammans med sekretariatet den mest tekniska uppgiften. Här sitter man i sekretariatet och spelar in och tar ut tider på alla målgångar under tävlingen.

 

Sekretariat: De som sitter i sekretariatet är ansvariga för att avprickningslistorna tas ner och ser till att listor på de avprickade kommer ner till grenarna, det är även här resultatrapporteringen sker och liveresultaten styrs ifrån. Efteranmälningarna kommer hit upp och läggs in i datorn av de som sitter i sekretariatet. Innan löpningar görs en seeding av den seedingansvarige i sekretariatet.

 

Grenledare: Grenledaren ser till att den särskilda grenen fungerar. Grenledaren ansvarar för att reglerna följs och att allt annat är i ordning i grenen. Grenledaren fungerar även som arbetsledare för övriga funktionärer i grenen. Det är grenledaren som skriver under protokollet som lämnas vidare till sekreteriatet (vanligtvis via en kurir). Grenledaren kan antingen hjälpa till med mätning eller flaggor eller ha en helt fri och övergripande roll.

 

Löpningsledare: Löpningsledare leder arbetet vid löpgrenarna ihop med bandomarna, starters och övriga funktionärer i löpning.

 

Starters: Våra starters är utbildade av en förbundsstarter eller annan erfaren starter och har stor vana av att genomföra både små och stora tävlingar. Vill du också utbilda dig till starter? Kontakta sportkontoret. Det är startern som ansvarar för alla starter i löpgrenarna. Ansvarig starter på en tävling ingår vanligtvis i juryn ihop med övriga i tävlingsledningen.

 

Tekniska ledaren: Det är den tekniska ledaren som ansvarar för att det är rätt utrustning och rätt redskap på plats och att allt fungerar som det ska. Det är den tekniska ledaren som kontrollväger spjut eller andra kastredskap som den tävlande har med sig. På tävlingar i de yngre åldrarna förekommer det sällan att den tävlande har med sig egna redskap. Den tekniska ledaren fungerar även ofta som ett stöd till sekretariatet och övriga grenledare. Den tekniska ledaren är ofta med i juryn som vanligtvis består av starter, teknisk ledare och tävlingsledaren.

 

Kiosk: På våra tävlingar utomhus har vi försäljning av mat, dryck och annat gott. Här behöver du hjälpa till med lite av varje, försäljning, renhållning samt uppställning av tält och återställning av försäljningsplatsen.

 

Funktionärsansvarig/funktionärsfika: På alla våra större tävlingar har vi en funktionärsansvarig som oftast dessutom är ansvarig för funktionärsfika. Här behöver man pricka av alla funktionärer och veta var respektive gren håller hus. Man ansvarar även för att brygga kaffe och se till att det ser städat och fint ut i funktionärsrummet.

 
SAMARBETSPARTNERS