SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Upsala Idrottsförening
Friidrott

 
Vanessa om sin annorlunda väg in i friidrotten
2018-12-30 11:25

Varför valde du friidrott? Har du utövat andra sporter? Vad är fördelarna med friidrott gentemot annat du gjort? 

Jag har alltid varit riktigt sport-tokig. Jag började med idrott när jag var ca 5-6 år och höll på med 2-3 saker samtidigt upp till dess att jag var 12år - dans, tennis, basket. Idrotten har alltid varit mitt största intresse och det jag helst lägger min tid på. när jag tänker efter har jag alltid varit super dedikerad till idrotten, även som liten. Det skulle vara intressant att ringa min baskettränare jag hade som liten och fråga hur många träningar jag missade mellan åldrarna (6-14) - det är ganska säkert i samma proportion som dagarna man var sjuk.

 Jag flyttade hemifrån till Uppsala året jag skulle börja gymnasiet. Jag flyttade för att basketen var en jättestor del av mitt liv och jag ville lägga så mycket tid jag kunde på den - därför var celsiusskolan ett naturligt val. Men med flytten, nytt lag, ny skola och nytt spelsystem i basketen så blev det för mycket. Jag slutade då på basketen men gick kvar på Celsiusskolan för att jag visste att atmosfären med idrottare var helt rätt.

 

När våren kom och 1:an i gymnasiet började gå mot sitt slut (2015) så ringde jag mamma för att prata om mitt idrottande. Hon påminde mig då om att jag stötte kula på en skoltävling när jag gick i låg-mellanstadiet. Hon uppmuntrade mig att kontakta friidrotten på skolan och prova. Så kort där efter knackade jag på hos friidrotten på Celsiusskolan och samma dag körde de ner mig på friidrottsplanen där jag träffade min nuvarande tränare Henrik Wennberg.

 

Fördelen med friidrott är att det finns så många grenar och därmed så många möjligheter! Man kan springa kort, långt- eller inte springa alls och hoppa istället, över ribbor eller ut i en sand låda. Oavsett hur man är byggd eller har för ambitionsnivå så kan man träna med en grupp och hitta något i träningen som man är riktigt bra på. Träningsformerna är väldigt varierade. Jag som diskuskastare kastar inte bara diskus. Det är kanske vad jag gör till 40%, resten av tiden så: kör jag häckgång, kör sprint, lyfter i gymmet eller tränar någon annan kastgren som kula eller slägga.

Hur ser en uppladdning inför en viktig tävling ut för dig? Vad är viktigt för dig/vad gör du för att hamna i goda tillstånd som ger dig kraft?

Jag tänker på hur det kommer kännas när jag går därifrån med en bra känsla efter en bra tävling. Då tycker jag att jag förbereder kroppen för ett steg framåt  och slappnar av. Jag äter också massor av torkad mango, det är mitt go-to snack i ryggan under tävlingar.


Vad är ditt bästa tips till någon som just börjat eller vill börja testa på någon/några grenar inom friidrott?

Prova flera olika grenar, vad tycker du är roligast & ser mest intressant ut? Dra med en kompis och prova tillsammans!

 

Hur mycket tränar du och vad/hur gör du för att se till att kroppen hinner återhämta sig?

Jag tränar normalt fem till nio pass i veckan beroende av när på året det är. Jag har alltid en till två vilodagar i veckan som ligger inne med jämna mellanrum. Sen så är jag alltid väldigt nog med att planera mina måltider innan & efter träningen. En mätt kropp håller sig friskare, får ut mer av träningen och återhämtar sig snabbare!

 

Hur ser din tid fram till OS 2020 i Tokyo ut? Vilka delmål har du på vägen?

Mina närmsta mål 2019 är:

- Ta medalj på European Winter Throwing Cup 2019

- Ta medalj på Junior-EM 2019

- Delta på Lag-EM 2019

- Kvala till VM 2019 i Doha

 

Vad tycker du om att göra när du inte tränar och tävlar?

Jag älskar naturvetenskap och gillar att besöka museer, parker, trädgårdar. Film är ett annat stort intresse, jag går mycket på bio eller kollar på något hemifrån soffan.

 

Tre ord som beskriver dig som person.

Omtänksam, ambitiös och jordnära.


Om du hade en superkraft, vilken skulle det vara och varför just den?

Att få evigt liv tillsammans med ens nära & kära. Räknas odödlighet som en superkraft? Det vore perfekt om man kunde frysa vid höga 20 och sen inte bli äldre!

Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
 
SPONSORER
SAMARBETSPARTNERS