Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
UPSALA IF FRIIDROTT
Glädje. Gemenskap. För alla. Utvecklas tillsammans.

Grattis till Bragdguldet - Mondo!
Fotomontage: UNT

Uppdatering gällande träning under pandemin
2020-11-26 08:39

Nedan följer en kort uppdaterad status gällande friidrottsträningen i Upsala IF.

 

Länsstyrelsens nya regel gällande att högst åtta personer får delta vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar påverkar inte vår verksamhet då den inte definieras som sådan.


Det som i första hand ger oss som förening riktlinjer är därmed fortsatt de lokala råden för Region Uppsala.

 

Dessa lyder för tillfället enligt följande.

·       Undvik att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel

·       Om möjligt, undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med.

 

Vid en informationsmöte med RF-SISU Uppland den 21/10 delgavs utöver ovanstående även följande riktlinjer gällande träning specifikt.

·       Barn (definierat som personer födda 2005 och senare) behöver inte undvika fysisk kontakt med varandra. Dom ska dock undvika fysisk kontakt med människor födda 2004 eller tidigare om dessa inte tillhör deras egen familj.

·       Människor födda 2004 eller tidigare ska undvika fysisk kontakt med personer utanför deras egen familj.

·       Fysisk kontakt definieras som ett avstånd på 1,5 meter.

 

Svenska friidrottsförbundet (SFIF) har nyligen kommit med nya riktlinjer för friidrottsverksamhet. Dessa gäller dock inte oss i detta skede då myndigheters beslut föregår riktlinjer från idrottsförbund, dvs råd från Region Uppsala har företräde över riktlinjer från SFIF.  Vi har varit i kontakt med SFIF gällande detta och fått vår tolkning bekräftad av dem. Om de lokala riktlinjerna för region Uppsala ändras så kan det leda till att SFIFs riktlinjer blir ledande även i vår förening. Ny information kommer omedelbart om så skulle ske.

 

Vår barn och ungdomsträning, för barn födda 2007-2015, avslutas som planerat vecka 50.

 

Sammanfattningsvis är det därmed fortsatt samma besked som tidigare under pandemin. Vi följer noggrant myndigheternas rekommendationer, vi tränar utomhus så ofta som möjligt, undviker träningsmoment som leder till närkontakt, tvättar händerna före träningarna och stannar hemma från träningen om vi har sjukdomssymptom. Detta gäller självklart aktiva, tränare, personal och övriga medlemmar.

 

Vid eventuella frågor/funderingar kontaktas Sportchef Henrik Wennberg.

E-post: henrik@uiffriidrott.se

Telefon: 070-643 82 14

 

Tre nomineringar till Idrottsgalan!
2020-11-25 11:46
Helena och Mondo under SM i Uppsala. Foto: Deca Text & Bild
Den 18 januari är det dags för Sveriges största idrottsgala - Idrottsgalan. Att vara nominerad till ett pris på Idrottsgalan är både presige- och ärofyllt, och tre medlemmar i Upsala IF är nominerade i tre kategorier. Armand Duplantis är nominerad i två kategorier, både ”Årets prestation” och ”Årets manliga idrottare” - tack vare sina 3 världsrekord under 2020. Greg och Helena Duplantis (Mondos föräldrar, tillika tränare) är nominerade i ”Årets tränare”. Vi håller självklart tummarna att Mondo, Greg och Helena alla tar hem sina kategorier.
Övergångar till Upsala IF 2020
2020-11-13 10:51
Bimo, Marcus, Albin, Filip, Thilda, Desmond, Erik, Marcus, Markus, Lion och Ella
Lagom till att alla mästerskap var över för säsong 2020 så släpptes alla årets övergångar officiellt på friidrott.se. Upsala IF har 17 nya aktiva på listan och aldrig tidigare har så många nya aktiva valt att byta till Upsala IF samtidigt. Att Upsala IF har blivit en sådan eftertraktad och meriterad klubb är självklart något vi är väldigt stolta över, och vi hoppas att alla dessa 17 aktiva ska trivas lika bra i klubben som våra tidigare aktiva gör. Här nedan gör vi en sammanställning på alla nya aktiva: 
Rasmus Ahlgren, tidigare AIK
Peder Berge, tidigare AIK
Filip Björklund, tidigare Örgryte IS (Upsala IF som moderklubb)
Caroline Cedergren, tidigare AIK
Filip Engström, tidigare AIK
Marcus Hagerud, tidigare AIK
Markus Lantto, tidigare AIK
Lion Martinez, tidigare AIK
Erik Martinsson, tidigare Gefle IF
Ricky Nilsson, tidigare AIK
Michaela Norrbelius, tidigare Gefle IF
Desmond Rogo, tidigare AIK
Erik Rosqvist, tidigare AIK
Ella Sjöblom, tidigare AIK
Bimo Soenarso, tidigare KFUM Örebro
Thilda Särnevång, tidigare IFK Växjö
Albin Wägmark, tidigare AIK

Varmt välkomna önskar hela Upsala IF!
Terräng-SM dag 1
2020-10-25 10:58
Lowa Branth. Foto: Deca Text & Bild
Igår avgjordes första dagens av årets sista svenska mästerskap, Terräng-SM. Upsala IF hade 8 tjejer i farten under dagen och tjejerna samlade tillsammans ihop till 1 silver och 2 guld. Silvret kom i F15 4 km där Lowa Branth sprang ett väldigt övertygande lopp och belönades med en silvermedalj. I lagtävlingen i F15 bildade Lowa lag tillsammans med Felicia Jansson och Elsa Hedin, och där tog tjejerna en imponerande guldmedalj. Felicias första SM-medalj - extra stort grattis! I samma klass gjorde även Ida Franzon ett jättefint lopp. Dagens andra guld kom i lagtävlingen i den kombinerade klassen F16/F17, där Maja Björnsson, Filippa Hägglund och Sofia Amini lyckades knipa guldet efter en spännande tävling. Extra stort grattis till Filippa som gjorde ett jättefint lopp, vilket räckte till en 4:e plats. 
Vår sista startande under dagen var Ida Tryggveson som sprang i den extremt tuffa seniorklassen över 4km. Ida gjorde ett fint lopp när hon blev 26:a i konkurrens med landslagslöpare på flera olika sträckor. 
UIFare dag 1:
K 4km - Ida Tryggveson 26:a
F17 4km - Filippa Hägglund 4:a
F17 4km - Sofia Amini 10:a
F17 4km - Maja Björnsson 13:e
F15 4km - Lowa Branth 2:a
F15 4km - Felicia Jansson 11:a
F15 4km - Elsa Hedin 18:e 
F15 4km - Ida Franzon 25:a

Vi kan också lägga till de tre veteranerna som deltog från UIF: Svante Franzon (19:e i M45), Svante Lenke (9:a i M50) samt Kent Lundquist (6:a i M65).

Under dag 2 (söndag) deltar inga UIF:are.
Friidrottsträning i samband med nya råd från Folkhälsomyndigheten
2020-10-21 08:13

Igår den 20 oktober delgav Folkhälsomyndigheten sitt beslut om skärpta allmänna råd för Uppsala län och vi påminner alla i föreningen om vikten av att följa dessa i samband träning på IFU Arena och utomhusarenan.

 

De viktigaste råden är fortsatt följande.

  • Stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom
  • Tvätta händerna innan ni går in i hallen eller påbörjar träningen
  • Håll avstånd och undvik fysisk kontakt
Vi påminner också om vikten av att följa de träningstider vi har. Dessa är schemalagda med tanken att vi ska undvika trängsel i samband med starten och slutet av varje träningspass.

 

IFU Arena har tidigare beslutat, och idag påmint oss, att det tills vidare inte är tillåtet för föräldrar att sitta på läktaren under tiden barnen tränar. Endast aktiva och tränare får vistas i hallen under träningarna.


Följ gärna de allmänna råd och rekommendationer som vid var tid gäller i Uppsala via Region Uppsalas hemsida.


https://regionuppsala.se/

 

Eventuella frågor/funderingar hänvisas till Sportchef Henrik Wennberg.

E-post: henrik@uiffriidrott.se

Telefon: 070-643 82 14

 

Inför Terräng-SM
2020-10-20 10:24
Maja Björnsson under Terräng-SM 2018. Foto: Deca Text & Bild
I helgen är det dags för årets allra sista svenska mästerskap i friidrott, Terräng-SM. Precis som traditionen säger så lär helgen bjuda på både regn och kyla, men förhoppningsvis också några medaljer hem till Uppsala. Upsala IF skickar 8 taggade tjejer till Stockholm, det är faktiskt första gången på väldigt länge där vi inte skickar både tjejer och killar till ett mästerskap.
Ida Tryggveson springer både 4km och 10km i seniorklassen, och har tuffast möjliga motstånd. Startfältet består av ett tiotal landslagslöperskor och flera av tjejerna har internationella mästerskapsmeriter. Oavsett så ska det bli väldigt spännande att se hur snabbt Ida kan springa, då hon hela sommaren visat en fantastiskt fin form med personligt rekord flera gånger om på flertalet olika sträckor. 
I F17/F16 har vi tre tjejer till start; träningskompisarna Maja Björnsson, Sofia Amini och Filippa Hägglund. Det är ett stort startfält, med många tjejer som har både SM-medaljer och landslagsuppdrag på meritlistan. Vi hoppas att någon/flera av tjejerna kan plocka hem några SM-poäng till klubben. I och med att tjejerna är tre stycken från samma klubb så deltar dom även i lagtävlingen, där vi har höga förväntningar. Guldet tror jag Hälle plockar hem, men där bakom ser det desto jämnare ut. Upsala, Mölndal och Tureberg är dom som främst fightas om silver och brons. 
I den yngsta tjejklassen (F15), har vi fyra tjejer till start, Ida Franzon, Elsa Hedin, Lowa Branth och Felicia Jansson. För Felicia är det premiär i UIF-linnet, då hon efter sommaren valde att byta Alunda mot Upsala. Lowa visade med sina medaljer på USM i somras att hon är en av klassens bättre löpare, men flera av startfältets löpare är svårtippade och kan absolut ha kapacitet för pallen. Guldet bör Alice Magnell Millan plocka hem, men sen hoppas vi att Lowa är med och fightas om silver och brons. I lagtävlingen kommer det endast 3 lag till start, vilket gör att en medalj är säkrad om tjejerna bara tar sig i mål. Kampen om guldet kommer stå mellan Upsala IF och IF Göta. Göta vann F15 3x800m på stafett-SM, där Upsalas tjejer kom trea. 
Friidrottsgymnasiets infokväll 9 november
2020-10-13 09:15
Hej!
Nedan finns information för aktiva födda 2005 (Åk 9) gällande Friidrottsgymnasiet Uppsala.


Med vänlig hälsning,
Tränarna på Friidrottsgymnasiet Uppsala


Nordenkampen i Uppsala!!
2020-10-08 09:30
Nordenkampen i IFU-arena 2018. Foto: Deca Text & Bild
Efter ett mycket lyckat arrangemang av Nordenkampen 2018, får Upsala IF chansen att arrangera tävlingen igen under inomhussäsongen 2021. Nordenkampen är en landskamp mellan våra Nordiska grannländer, där arrangemanget flyttas runt mellan arrangörsländerna. 2021 är det dags för Sverige att arrangera tävlingen igen, och precis som 2018, så får Uppsala förtroende att arrangera tävlingen.  Sverige, Finland, Norge och Danmark/Island gör upp i 12 grenar, och samlar likt Finnkampen ihop poäng till landet. 

˗ Vi är oerhört stolta över att än en gång ha fått förtroendet av Svenska Friidrottsförbundet att arrangera Nordenkampen. Under SM-dagarna i somras visade Upsala IF Friidrott att vi har god förmåga och kapacitet att arrangera tävlingar på elitnivå, säger Anders Kindmark, ordförande i Upsala IF Friidrott.

- Nordenkampen är en viktig tävling för elitaktiva i hela Norden och våra gäster från Finland, Norge, Danmark och Island hoppas naturligtvis att gränserna till Sverige är öppna i februari så att landskampen kan genomföras även 2021, säger tävlingsansvarig Daniel Bergin, Svenska Friidrottsförbundet.
Välkommen till Upsala IF, Erik Martinsson!
2020-10-06 16:00
Erik Martinsson, Foto: Deca Text & Bild
Erik Martinsson har fått erbjudande från flera svenska mycket framgångsrika klubbar, men till slut föll valet på Upsala IF. Erik byter därmed Gefle IF´s blåa linne mot Upsala IF´s svarta. Något som vi såklart är väldigt glada och stolta över. Erik är en mycket meriterad långsprinter/medeldistansare i Sverige och har många SM-medaljer och landslagsuppdrag trots att han endast är 24 år gammal. Fyra Finnkampssegrar och två EM-starter på 4x400m är imponerande, och trots att han endast haft 800m som huvuddistans några få år så har han ett så bra personligt rekord som 1:46.86. Erik kommer bli en mycket bra förstärkning till Lag-SM kvalet nästa år, där Upsala IF´s killar hoppas på att få göra tjejerna sällskap i "finrummet". 
Välkommen Erik!
Inget höstläger!
2020-10-05 19:47
Vi har valt att inte köra något höstläger i år, men kommer istället hitta på något annat träningskul för våra yngre medlemmar under höstlovsveckan. Mer info kommer närmare inpå. 
Kvällens träningar flyttas inomhus.
2020-10-01 15:32
Pga sent avbokningsbesked (DM 10 000m på Idrottsplatsen) flyttas samtliga kvällens barn/ungdoms-träningar inomhus till IFU arena. 

Där påminner vi om att tvätta händerna och hålla avstånd.

Hallen är bokad 17:30-19:30.
Det går bra att låna tag i receptionen för tränare.

Äldre aktiv kan kolla med sin tränare om hur träningen bedrivs ikväll. 

Fredag, lördag och söndag tränar vi ute som vanligt för att på måndag 5 oktober flytta in all träning framöver. 

Sportkontoret 
Unga kastare (födda 2006-2009) bjuder in till prova-på pass för alla!
2020-09-22 13:44
Våran fantastiska "Unga kastare-grupp" bjuder in alla födda 2006-2009 som vill att prova kastgrenarna. 
Varmt välkomna!

Inför Stafett-SM
2020-09-11 10:31
Sofia Amini, Filippa Hägglund och Maja Björnsson springer 3x800m i F17.
I helgen avgörs Stafett-SM i Göteborg, tanken var att tävlingen skulle arrangeras i slutet av maj precis som vanligt - men så kom Covid-19 och tävlingen flyttades till denna helg istället. Upsala IF åker ner med en liten trupp på tre lag, minsta truppen på många år, men alla tre lag är starka och kan mycket väl konkurrera om pallplatser. Tyvärr har vi haft flera sjukdomsfall senaste dagarna, vilket gör att truppen blev mindre än beräknat. Det finns inga officiella laguppställningar till helgen, så det är därmed mycket svårtippat hur resten av klubbarna väljer att utforma sina lag. 
I F15 3x800m springer Lowa Branth, Elsa Hedin och Clara Knutsson. För Clara (född 06) blir det SM-debut, medan både Lowa och Elsa sprang USM för 2 veckor sen. Utgår vi från att alla 5 lag ställer upp med sina snabbaste tjejer så är Upsala IF rankade på plats 4, där tjejerna troligtvis behöver sänka sig med ca 1 sekund per sträcka för att konkurrera om pallen. Fullt möjligt och vi ska dessutom komma ihåg att mycket kan hända i en stafett. 
I F17 3x800m springer Maja Björnsson, Sofia Amini och Filippa Hägglund. På pappret inför (om alla lag ställer upp med sina bästa) så är tjejerna rankade 6:a. Lyckas tjejerna kapa ca 1-2s per sträcka så kan dom absolut vara med och fightas om framför allt silver och brons (Hälle bör vara i en klass för sig).  
I P17 3x800m springer Nils Ekroth, Johan Olsson och Elias Liljestrand. I P17 finns det två suveräna lag i Danderyd och Mölndal, där killarna snittar under 2:00 - om bronset ser det dock lite mer öppet ut. IFK Göteborg är favoriter till bronset, men om Upsala-killarna lyckas springa snabbare än dom någonsin gjort förut så kan dom absolut vara med i brons-fighten. Jag tror att alla tre killar har kapacitet att sänka sina nyslagna personliga rekord med ytterligare några tiondelar. 
Finnkampen 2020
2020-09-06 20:52
Foto: Deca Text & Bild

Det var länge osäkert om det skulle bli någon Finnkamp 2020, men det blev det och i helgen avgjordes det hela. Sverige tog hem både herr- och damkampen, och Upsala IF’s deltagare plockade hem många viktiga poäng till Sverige. Oskar Lundqvist gjorde en stabil höjdtävling där han kom 5:a på 2.09. Oskar ledde faktiskt tävlingen när ribban höjdes till 2.12, men tyvärr fick inte Oskar till det riktigt på den höjden och slutade tillslut 5:a. Bröderna Gardenkrans tog varsin tredjeplats i kula respektive diskus, vilket bidrog till två svenska tripplar (16-6). iktor stötte 18.26 i kulan och Jakob kastade 56.93 i diskusen. Andreas Gustafsson deltog i den nya Finnkampsgrenen trekamp och gjorde en stabil mångkamp bestående av längd, kula och 400m. Andreas fick med sig 6.80 i längd, 12,28 (SB) i kula och 51.37 på 400m. Klara Helander gjorde ett jättefint lopp på 400m där hon kom 5:a och slog nästpers med 54.61. Idag fick Klara åka över till Tammerfors igen för att springa 4x400m, där Klara gjorde en stabil första sträcka och var med och bidrog till en svensk grenseger. Vanessa hade svårt att få tekniken att stämma i diskusen men fick i fjärde omgången på 54,75, vilket räckte till en fin 3:e plats. 

 
SPONSORER TEAM TOKYO
SPONSORER
SAMARBETSPARTNERS