Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Det framgångsrika året 2019
2019-10-21 14:23
Lagbilden från kvalet till Lag-SM i Huddinge Foto: Richard Andersson

Nu kan vi på riktigt sätta punkt för säsongen, även om terräng- och castoramasäsongen inte är slut än. Att det har varit ett bra år för Upsala IF vet vi, men hur bra har den egentligen varit? Nedan är hela året sammanfattat, med mästerskapsmedaljer, landslagsuppdrag och rekord:


 SM-medaljer:

Totalt samlade klubben ihop 67 medaljer under 2019. 

USM-medaljer (15-17 år) 1 x guld, 7 x silver och 13 x brons (20 totalt)

JSM-medaljer (19-22 år) 9 x guld, 7 x silver och 8 x brons (24 totalt)

SM-medaljer (seniorer) 1 x guld, 2 x silver och 2 x brons (5 totalt)

VSM-medaljer (35-) 10 x guld, 6 x silver och 2 x brons (18 totalt)

 

Klubbrekord:

Klubbrekord inomhus: 23 st 

Klubbrekord utomhus: 32 st 


Distriktsrekord: 

Distriktsrekord inomhus: 13 st

Distriktsrekord utomhus: 11 st

 

Svenska rekord:

7 svenska rekord, fördelat på 4 aktiva, slogs under 2019:

K75 höjd inomhus x 2 (Barbro Gadle)

M stav inomhus (Armand Duplantis)

K55 stav inomhus (Carin Thornander)

K55 stav utomhus (Carin Thornander)

F19 juniorrekord diskus utomhus x2 (Caisa-Marie Lindfors)

 

Nordiska rekord:

K75 höjd inomhus x 2 (Barbro Gadle)

K55 stav inomhus (Carin Thornander)

K55 stav utomhus (Carin Thornander)

 

Sverigeettor (inomhus + utomhus): 17 st

 

Övriga medaljer, utmärkelser och rekord:

VM: 1 medalj (1 x silver)

Europacupen kast: 1 medalj (1 x silver U23 diskus)

Kraftmätningen: 1 medalj (silver för tjejerna)

Svealandsmästerskapen: 11 medaljer (4 x guld, 3 x silver och 4 x brons)

Veteran-VM: 5 medaljer (3 x guld och 2 x brons)

Veteran-EM: 3 medaljer (3 x brons)

Nordiska Juniorlandskampen 19 år: 2 medaljer (1 x guld och 1 x brons)

SM-pokalen: 5:a (1:a i K22)

SM-rekord: 2 st (K75 höjd och K75 längd)

Invald i "Stora grabbar": Armand Duplantis

Final i Lag-SM för tjejer

 

Landslagsdeltagare under 2019:

Estkampen Uppsala: 1 deltagare (Lovisa Östervall)

U23-EM Gävle: 3 deltagare (Lovisa Östervall, Ellen Pettersson och Vanessa Kamga)

U20-EM Borås: 3 deltagare (Caisa-Marie Lindfors, Gabriella Holmström och Hugo Sörby)

Lag-EM: 1 deltagare (Vanessa Kamga)

Nordiska Juniorlandskampen 19 år: 6 deltagare (Albert Nygren, Oliver Ericsson, Victor Wisén, Lisa Weyhenmeyer, Caisa-Marie Lindfors och Gabriella Holmström)

Ungdomsfinnkampen: 2 deltagare (Gustav Harning och Emma Holmgren-Löf)

Finnkampen: 6 deltagare (Erik Hagberg, Isak Andersson, Oskar Lundqvist, Armand Duplantis, Vanessa Kamga och Caisa-Marie Lindfors)

Veteran-EM: 4 deltagare (Carin Thornander, Henrik Marcusson, Marcus Lehto och Barbro Gadle)

Veteran-VM: 2 deltagare (Barbro Gadle och Carin Thornander)

VM: 2 deltagare (Armand Duplantis och Vanessa Kamga)

Diamond League: 2 deltagare (6 starter) (Armand Duplantis och Vanessa Kamga)

 

Nya på topp 10 i Sverige genom alla tider: 

Caisa-Marie Lindfors (diskus 9:a, utomhus), Vanessa Kamga (diskus 3:a, utomhus), Armand Duplantis (stav 1:a, inomhus), Vanessa Kamga (vikt 5:a, inomhus) och Linnea Jönsson (vikt 9:a, inomhus)

 

Terräng-SM
2019-10-13 20:09
Maja Björnsson, Sofia Amini, Emmi Nyberg och Vidar Arvidsson. Foto: Anders Johansson
I och med att Terräng-SM nu är över så kan vi också sätta punkt för årets SM-säsong, som avslutades uppe i kylan i Umeå. Upsala IF hade 6 aktiva till start, där alla gjorde stabila lopp. Först ut var vår yngsta deltagare, Emmi Nyberg. Emmi som tidigare sprungit stafett-SM, gjorde i helgen sin första individuella SM-start. Emmi gjorde ett fint lopp och kom i mål på 16:51, vilket räckte till en 9:e plats i F15 4000m. Maja Björnsson öppnade stentufft i F16 4000m, och hade häng på bronset efter första varvet. Maja tröttnade tyvärr under varv två och kom i mål på 16:29, vilket räckte till en 13:e plats. Nästa gång är vi säkra på att det kommer hålla hela vägen för Maja. Sofia Amini sprang i samma lopp som Maja, och gjorde ett jättefint lopp när hon kom 10:a på 16:10. Sofia gjorde det med två jämna varv, där hon plockade två placeringar under varv två. Allra bäst placerade Vidar Arvidsson sig under helgen, när han kom 8:a i P16 4000m på 14:39. Precis som Maja så öppnade även Vidar stentufft under första varvet, och tappade därmed tyvärr lite tid under andra varvet. 
Under dag två ville vädret verkligen berätta att säsongen nu är över, när himlen bjöd på snö och isande vindar. Våra två äldsta UIFare under helgen, som skulle tävla under dag 2, behärskade dock vädret utan problem. Linnea Isaksson, som gjorde debut på Terräng-SM och dessutom sprang i spikskor för första gången, gjorde en fin insats när hon sprang 10 000m i kvinnor. Linnea gjorde ett jämnt lopp som slutade med en 13:e plats, med tiden 40:00. Ida Tryggveson öppnade tufft, och även om hon tröttnade lite på slutet så höll hon ihop det bra när hon sprang in på en 10:e plats i K22 på 25:02 (6000m). 


Höstmöte
2019-10-11 14:16
Lördagen den 9 november kommer Upplands Friidrottsförbund hålla i årets "Höstmöte". Det blir viktig information till föreningar, ledare och föräldrar, blandat med träning för aktiva och lekfulla tävlingsinslag för de yngre barnen. Årets tema kommer vara "Barntävlingar". Mer info hittar ni HÄR
Inför Terräng-SM
2019-10-11 13:29
Vidar Arvidsson under Terräng-SM 2018 Foto: Deca Text & Bild
Precis som traditionen säger så avslutas varje SM-år med Terräng-SM i höstkyla. I år avgörs Terräng-SM uppe i norr, närmare bestämt i Umeå. Upsala IF skickar upp en liten men taggad grupp, på 6 aktiva. Emmi Nyberg, Maja Björnsson, Sofia Amini, Ida Tryggvesson, Linnea Isaksson och Vidar Arvidsson ska försvarar våra svartvita färger i helgen. 
Emmi Nyberg kommer springa 4000m i F15, där det är ett litet startfält, men med många väldigt duktiga tjejer. Det kommer alltså därmed med all säkerhet bli ett snabbt och spännande lopp. I F16 har vi både Maja Björnsson och Sofia Amini, som har en tuff men inspirerande uppgift framför sig. F16 loppet kommer gå samtidigt som F17, vilket innebär att det finns ännu fler tjejer som kan hjälpas åt att hålla uppe en hög fart. Vi hoppas och tror självklart att både Maja och Sofia kommer hänga med ända till mållinjen. Ida Tryggvesson springer 6000m i K22, och gör därmed sitt sista juniormästerskap någonsin. Det 12 personer stora startfältet innehåller 6 tjejer som senaste åren sprungit juniorlandskamper för Sverige. Vår enda senior under helgen är Linnea Isaksson, som ska springa sitt första Terräng-SM någonsin, och dessutom i staden där hon är född. Linnea ska springa 10 000m, och även om flera av Sveriges absolut bästa saknas i den distansen så finns det flera tjejer som är rutinerade och har sprungit i blågult flera gånger. Vidar Arvidsson kommer springa 4000m i P16, där konkurrensen är mördande med flera riktigt duktiga killar. Vi vet dock att Vidar är mycket duktigt på terränglöpning och hoppas och tror självklart att han kommer kunna konkurrera om fina placeringar högt upp på resultatlistan. 

Tyvärr kommer Upsala IF inte ha med några lag i år (förra årets Terräng-SM slutade med 2 lagmedaljer). Vi hoppas på en lyckas helg för våra löpare, med framskjutna placeringar och glada miner. 
Nu kör vi, årets sista SM!!
VM-debut av Vanessa
2019-10-03 09:10
Foto: Deca Text & Bild
Vanessa Kamga gjorde en fin VM-debut när hon blev 24:a i diskuskvalet på 55,87. 24:e platsen är bättre än hennes rakning inför, trots att det var en av tidernas bästa diskuskval. Framför allt var gårdagens kval en extremt bra erfarenhet inför kommande mästerskap, för Vanessas mästerskapsresa har bara börjat. Vi är stolta över dig Vanessa, vilken resa du gjort!


VM-SILVER TILL MONDO
2019-10-02 07:04
Foto: Deca Text & Bild
Igår var det äntligen dags för en av VM´s största höjdpunkter, männens stavfinal. En final som hade alla möjligheter att bli en av dom bästa någonsin. Resultatmässigt blev det inte den bästa någonsin, men kanske den mest spännande? Först bjöd alla tre medaljörer på fläckfri hoppning, sen kom rivningarna och ordningen skiftade hela tiden. När Mondo tog 5,97 i sista trodde vi att guldet var säkrat, sen lyckades amerikanen Kendricks också krångla sig över den höjden i sista (och ledde i och med färre rivningar på tidigare höjder). 6,02 blev för högt för killarna igår, vilket innebar silver till Mondo efter en fantastisk insats. Silvret är Upsala IF´s första någonsin, och att Mondo kommer plocka hem fler medaljer på framtida mästerskap är det ingen som tvivlar på. Om 10 månader är det OS i Tokyo, kanske är det redan då dags att få kliva ett steg högre på prispallen och plocka hem guldet? 

GRATTIS önskar hela Upsala IF, till Mondo och hela teamet! Vi är mer än stolta.  
Prova-på-träning med Unga Kastare
2019-09-27 12:56
En av våra duktiga tränare är släggkasterskan, Linnea Jönsson
Lördagen den 5 oktober bjuder våra tränare för "Unga kastare" in till ett prova-på-pass i kastgrenarna. Träningen är mellan 10-12, och det kommer finnas möjlighet att välja vilken/vilka av dom 4 kastgrenarna man vill testa. All info hittar ni HÄR
Välkomna önskar tränarna, Siv, Ellen, Linnea, Jussi och Ibro!
Resultat Terrängserien del 2 och 3
2019-09-26 20:51
Resultaten för deltävling 2 och 3 av höstens Terrängserie hittar ni här:
En sammanställning av både vårens och höstens resultat kommer inom kort. 
UIF-loppis 8/10
2019-09-26 14:53
Tisdagen den 8 oktober kl 17-19 ordnas en UIF-loppis där du kan sälja och köpa begagnade träningskläder, tävlingskläder, joggingskor, spikskor, redskap mm,  både för barn och vuxna. Loppisen kommer vara på gången ovanför läktaren i friidrottshallen.

Vill du sälja är det bara att dyka upp innan kl 17 och plocka upp dina saker. Har du inte möjlighet att närvara men har saker att sälja går det bra att lämna in till kansliet innan så kan vi plocka upp dina saker på ett bord. Märk dina saker med namn, swishnummer och pris.

Varmt välkomna!
Craft ny klädleverantör från 2020
2019-09-20 08:55
Nu är årets nyhet äntligen ute: Ny klädleverantör från 2020 kommer vara Craft Sportswear. All info hittar ni här: Pressrelease craft
Ny VD till IFU Arena!
2019-09-19 09:03
Tobias Svensson ny VD på IFU
Nu står det klart att blir Tobias Svensson som blir ny VD för IFU Arena där Upsala IF Friidrott har stora delar av den sportsliga verksamheten samt sitt sportkontor. Upsala IF Friidrott är som bekantat delägare i huset till 50%. Mer info att läsa om detta finns på IFUs hemsida. Vi på Upsala IF önskar Tobias stort lycka till! 

– Jag har äntligen fått mitt drömjobb, som jag nu med ödmjukhet och spänning ser fram emot; att vara delaktig i att bygga Uppsala som en framgångsrik idrotts- och evenemangsstad, tillsammans med mina kollegor, arbeta nära idrottsklubbarna, arrangörer, Uppsala kommun och alla företagspartners, för att skapa de bästa förutsättningarna för trivsel och glädje och se till att i många år försvara titeln Årets Idrottsarena, säger Tobias Svensson.

Veteran-EM i Venedig
2019-09-18 11:14
Marcus Lehto, Carin Thornander, Barbro Gadle och Henrik Marcusson
I helgen avslutades Europamästerskapen för veteraner i Venedig. UIF hade fyra deltagare på plats. Barbro Gadle (tresteg och längdhopp) i K75, Carin Thornander (kula, slägga och stavhopp) i K55, Henrik Marcusson (höjdhopp) i M45 och Marcus Lehto (100m, 200m samt 4x100m) i M45.

UIFs deltagare lyckades knipa 3 st brons, Barbro två stycken i båda hennes starter och Carin i kula. Carin slutade också på en 8:e plats i slägga och 5:e plats i stavhopp. Även Henrik tog en 8:e plats i sitt första stora mästerskap. Marcus som även han debuterade på ett stort mästerskap slutade 21:a på både 100m och 200m och tog en plats i det svenska M45 laget på den korta stafetten som slutade på en 4:e plats efter ett väl genomfört lopp.
OMLÄGGNING AV BANORNA FLYTTAS
2019-09-17 10:29
Vi gick tidigare ut med att banorna på utomhusarenan skulle läggas om nu i höst, men det är nu ändrat. På grund av att kommunen inte hittat något företag som kan lägga om banorna innan snön kommer, så flyttas omläggningen till våren istället. Detta innebär att utomhusarenan kommer vara öppen och tillgänglig för träning som vanligt fram till och med att den stänger för vintern. 
Mångkamps-SM - BRONS
2019-09-15 21:37
Tiffanie Magnusson med sin bronsmedalj Foto: Linus Boyer

Årets näst sista SM-tävling avgjordes i helgen på Påskbergsvallen i Varberg. JSM/USM i mångkamp avgjordes i stormande vindar, regn och kyligt väder. Det var alltså ett ”typiskt” mångkamps-SM. Vädret höll tyvärr ner resultaten i vissa grenar, men våra två UIF’are gjorde två stabila serier. Allra bäst gick det för Tiffanie Magnusson som kom 3:a med 4453 poäng, men det var spännande in i det sista då 4:an från Umedalens IF var 16s före Tiffanie i mål på 800m. Tiffanie klarade bronset med 14 poäng, efter en riktig kämparinsats under helgen. 

Tiffanies serie: 

100m häck 14,93 (+2,1)

Höjd 1,56

Kula 11,48 

200m 27,50 

Längd 5,11

Spjut 33,72 (PB) 

800m 2:48,57

Vår andra deltagare i Varberg var Pontus Lindell som gjorde en riktigt fin serie med 3 personliga rekord, han hade dock lite stolpe ut då han hade en riktigt lång kulstöt som tyvärr var övertramp och inte fick det att stämma i höjd och längd. Slutresultatet skrevs till 5451 vilket räckte till en 7:e plats. 

Pontus serie: 

110m häck 16,55

Diskus 38,73

Stav 3,14

Spjut 44,53 (PB)

300m 39,59 (PB)

100m 11,71 (PB)

Längd 5,31

Kula 11,88

Höjd 1,47

1000m 3:16,59

Ett framgångsrikt Svealandsmästerskap
2019-09-15 19:39
Meja Wolwan efter guldet på 80m Foto: Jenny Wolwan

Samtidigt som mångkamps-SM avgjorde i Varberg, avgjordes Svealandsmästerskapen i Västerås för våra 05:or och 06:or. Det var verkligen tjejernas år i år, 8 medaljer tog Upsala IF och alla togs av tjejer. Helgens prestation på stod Meja Wolwan för. 1 guld, 2 silver, 1 brons, 1 5:e plats, 2 pers och ett vindpers. Guldet kom på 80m tack vare det nya fina personliga rekordet 10,34. Silver tog Meja i 80m häck 12,18 (+3,6) = vindpers och i tresteg 10,86 (PB). 48,72 på 300m häck räckte till ett brons och 5:e platsen kom i en jämn längdtävling (5,02). Meja har varit väldigt duktig ända sen hon var liten, men förra året tog utvecklingen stopp lite. Men man kan minst sagt säga att det vänt i år. I F13 Stav och F13 200m häck kom helgens två klubbrekord tack vare Alva Öman (2,64) och Clara Knutsson (29,71). Upsala IF´s medaljer på Svealands: 

1:a F14 80m Meja Wolwan 10,34 (PB)

1:a F14 4x80m med bl.a Maya Bergström Weekes 

2:a F14 80m häck Meja Wolwan 12,18 (+3,6)

2:a F14 Tresteg Meja Wolwan 10,86 (PB)

2:a F13 Stav Alva Öman 2,64 (PB) KLUBBREKORD

2:a F13 Diskus Stina Ekengren 33,17 (PB)

3:a F14 300m häck Meja Wolwan 48,72

3:a F13 200m Clara Knutsson 28,00

3:a F13 200m häck Clara Knutsson 29,71 (PB) KLUBBREKORD

 
SPONSORER TEAM TOKYO
SPONSORER
SAMARBETSPARTNERS