Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
UPSALA IF FRIIDROTT
Glädje. Gemenskap. För alla. Utvecklas tillsammans.

Träning under vårterminen 2021
Vi kommer starta vårterminens träningar måndagen den 1/2. Ambitionen är att genomföra en så normal vårtermin som vanligt.

Kontakta oss via mail om du har frågor. Vi svarar inte i telefon då vi är permitterade och jobbar mindre än vanligt. Vid frågor hänvisar vi i första hand till informationen nedan. Om du har ytterligare frågor så kontaktar du ungdomsansvarige Klara Helander på klara@uiffriidrott.se,  mailen kommer läsas på måndagar och torsdagar.

Hemsidan uppdateras med eventuell ny information varje måndag.

Några vanliga frågor/svar:

-          När börjar vårterminens träningar?
 Vi startar upp träningarna den 1/2. Detta gäller för barn födda 2005 och senare. Mer info kommer.

-          Kommer träningen vara inomhus eller utomhus?
 Under januari, februari och mars planerar vi att genomföra träningen inomhus i IFU Arena. Efter påsk kommer träningarna ske utomhus på Uppsala Friidrottsarena.

-          Är träningen Covid-säker?
 Ja, vi följer alla råd och riktlinjer för att hålla säkra träningar.

-          Hur anmäler jag mig?
 Anmälan görs på vår bokningssida. Vi meddelar på hemsidan när det öppnas upp för nya medlemmar att anmäla sig. https://sportadmin.se/book/?F={59262BD1-DE74-45C2-8F2A-8473D0616AF3}

-          Vilka dagar och tider är det träning?
 Dagar och tider som de olika grupper framkommer på bokningssidan.

-          Vem kontaktar jag om jag har ytterligare frågor?
 Kontakta ungdomsansvarig Klara Helander på klara@uiffriidrott.se om ovanstående info ger svar på dina frågor. Mailen besvaras på måndagar och torsdagar.

-          Vad gäller för mig som är 15 år och äldre?
 I nuläget tillåts endast träning för aktiva som av svenska friidrottsförbundet definieras om yrkesmässig utövare. Målsättningen är att starta upp träningen så snart vi får tillåtelse av SFIF och/eller ansvarig myndighet. Om du är född 2006 eller tidigare (äldre) och har frågor runt din träning så kontaktar du i första hand din tränare för ytterligare information. 
Världsrekordhållaren Armand Duplantis skänker prispengar till Upsala IF Friidrott
2021-01-19 13:46
Foto: Bildbyrån
Under måndagens Idrottsgala tog stavhopparen Armand Duplantis hem utmärkelsen årets prestation. Därmed vann han även Hejapriset som delades ut i samarbete med Svenska Spel, Idrottsgalans huvudsponsor. Duplantis har valt att ge prispengarna från Hejapriset till Upsala IF Friidrott där de ska investeras i föreningens ungdomsverksamhet. 
– Det kändes självklart att donera pengarna till min hemklubb, säger stavhoppsstjärnan Armand Duplantis. På måndagens Idrottsgala prisades några av Sveriges allra främsta idrottsstjärnor. Till vinnarna i fem kategorier, årets manliga och kvinnliga idrottare, årets nykomling, årets lag samt årets prestation delades även ett Hejapris ut i samarbete med huvudsponsorn Svenska Spel. Som vinnare av årets prestation vann Armand Duplantis 50 000 kronor att skänka till valfri svensk idrottsförenings eller idrottsförbunds ungdomsverksamhet.    

 – Ungdomsverksamheten är otroligt viktig och det känns fint att kunna bidra till den, säger Armand Duplantis.     
För Upsala IF Friidrott kommer pengarna som en glad överraskning.   
– Det är tuffa tider i föreningslivet så pengarna från Hejapriset är ett mycket välkommet tillskott. Av våra cirka 1000 medlemmar är över 800 barn och ungdomar så det finns många sätt att använda medlen. Allt ifrån ärtpåsar till koner och kulor. Jätte, jättekul, verkligen, stort tack Armand Duplantis,  säger Henrik Wennberg, sportchef på Upsala IF Friidrott.   
Jimmy Sandberg, sponsringsprojektledare på Svenska Spel, hoppas och tror att prispengarna från Hejapriset ger fler unga chansen att få ta del av idrottens gemenskap och glädje.   
– Svenska Spel är Sveriges största idrottssponsor, från gräsrot till elit. I samband med Idrottsgalan där några av våra främsta atleter hyllas känns det fint att också kunna ge tillbaka till föreningarnas ungdomsverksamheter. Jag är övertygad om att Upsala IF Friidrott kommer förvalta medlen på ett ypperligt sätt och vem vet, kanske är det till och med moderklubben för en av våra framtida idrottsstjärnor, säger Jimmy Sandberg.     
Armand Duplantis utsågs även till årets manliga idrottare och donerade 50 000 kronor till IK Stål.   
Övriga vinnare av Hejapriset   
Linn Svahn utsågs till årets kvinnliga idrottare  
Dejan Kulusevski utsågs till årets nykomling  
Lag Hasselborg utsågs till årets lag     
Läs mer om Svenska Spels sponsring av svensk idrott.
STORSLAM på idrottsgalan!!
2021-01-18 22:40
Bild från Sportbladet
Jerringpriset är Sveriges absolut mest prestigefyllda idrottspris, som vare år delas ut till en svensk idrottare. Priset är inte bara ett bevis på att du gjort otroliga idrottsprestationer under året, utan också att du är en av Sveriges absolut mest folkkära idrottare. Efter tre världsrekord under 2020 så vann Armand Duplantis helt välförtjänt årets Jerringpris. Mondo kan nu ställa sig till en samling svenska idrottslegendarer som under sina karriärer vunnit Jerringpriset, eller vad sägs om att nämnas tillsammans med Carolina Klüft, Susanna Kallur, Charlotte Kalla, Ingemar Stenmark och Zlatan Ibrahimovic? Mondo har nu vunnit i princip alla idrottspriser du kan vinna i Sverige, där Jerringpriset, Bragdguldet och Victoria Stipendiet slår allra högst. 
Hela svenska folket är eniga - 2020 var Mondo STÖRST!

Precis som vi är vana vid så fortsätter Mondo att prenumerera på alla idrottspriser han möjligtvis kan vinna. Ikväll nöjde han sig inte med Jerringpriset, utan tog dessutom hem ”Årets manliga idrottare” och ”Årets prestation”. Helt otroligt! 
Tränare, tillika föräldrar till Mondo, Helena och Greg Duplantis ville inte vara sämre och tog hem ”Årets ledare”.
Vilken kväll för familjen Duplantis!!
IFU Arena stängd 23/12 tom 24/1
2020-12-22 20:15

Styrelsen för IFU Arena AB har beslutat att från och med den 23 december till och med den 24 januari stänga arenan för idrottsutövning. Detta gäller all idrottsverksamhet undantaget idrottare som uppfyller de krav som definierar en person som yrkesverksam inom sin specifika idrott.

 

Styrelsen i Upsala IF Friidrott ställer sig enhälligt bakom detta beslut. 

 

För oss i UIF innebär detta att endast de aktiva (och respektive tränare) som definieras som yrkesverksamma friidrottare är tillåtna att vistas på IFU Arena. Detta gäller träning inne i hallen, på rakbanan samt i gymmet. En lista över vilka aktiva som uppfyller dessa krav och därmed kan fortsätta inomhusträning har tagits fram av Svenska Friidrottsförbundet och skickats till oss. Listan finns tillgänglig på begäran. 


Se länk nedan för information från Svenska Friidrottsförbundet gällande träning fram till och med den 24/1. 


https://www.friidrott.se/docs/Svensk%20Friidrotts%20riktlinjer%20tom%2024%20januari.pdf

 

Vi har full förståelse för att detta är en stor utmaning för många av våra aktiva. Förhoppningsvis utvecklas situationen med smittspridningen i positiv riktning och vi kan vara tillbaka i regelbunden inomhusträning så snart som möjligt. 


Vid eventuella frågor kontaktas följande.


Ordförande Anders Kindmark

anders.kindmark@trafikverket.se


Sportchef Henrik Wennberg

henrik@uiffriidrott.se


Hälsningar

Styrelse och Sportchef UIF Friidrott

Extrainsatt styrelsemöte söndag den 21/12
2020-12-20 18:17
Styrelsen i UIF Friidrott sammanträdde vid ett extrainsatt styrelsemöte på söndagen den 20/12. Vid mötet diskuterades den senaste informationen från myndigheterna. Under helgen har det spekulerats och agerats på olika sätt i föreningar och kommuner runt om i landet. Även RF:s ordförande Björn Eriksson har uttalat sig och i vissa kanaler har det pratats om att ett förtydligande gällande idrotten ska komma från Folkhälsomyndigheten på måndag den 21/12. 

Styrelsen i UIF Friidrott beslutade efter diskussion att avvakta ytterligare information innan man eventuellt agerar gällande träningen i vår förening. 

Nytt styrelsemöte är utlyst till måndag kväll. 

Tills vidare fortsätter därmed verksamheten som tidigare informerat. 

Se fliken "Covid-19" för kompletterande information. 

Vid eventuella frågor/funderingar kontaktas Sportchef Henrik Wennberg. 
E-post: henrik@uiffriidrott.se
Telefon: 070-643 82 14
Äntligen kan du beställa våra klubbkläder online! Mössa på köpet!*
2020-12-17 12:35
Från och med 17/12 2020 kan du handla dina Upsala IF-kläder online och sen hämta dom hos våran leverantör Toni Reklam i Boländerna.
Du beställer enkelt på nätet och swishar när du fått bekräftelsen per mail (swish-nummer står i mailet). Du blir sen kontaktad när dina kläder kommit och hämtar dom hos Toni Reklam. 


Såhär går du tillväga:
1) Gå till www.tonireklam.se
2) Välj "Logga in" och "Skapa nytt konto"
3) Välj Privatperson (och fyll i dina uppgifter)
4) Ange registeringskod längst ner i formuläret. VIKTIGT! Kod: ToniUIF
5) Sen loggar du in och väljer "UIF" under "Produkter". Beställ det du önskar.
6) När du fått en bekräftelse per epost swishar du enligt instruktionerna i malet direkt, Obs! VIKTIGT! 

*Alla online-beställningar över 400kr före 31 januari 2021 får en Snygg UIF-mössa på köpet!
Anmälan till vårterminen 2021 öppnar på måndag - all info här!
2020-12-08 10:01
I nedanstående text hittar du all info om anmälan till våra träningsgrupper inför våren 2021. 

Vi välkomnar alla barn och ungdomar till våra träningsgrupper, oavsett tidigare erfarenheter och bakgrund. Vi vill att just DU ska blir medlem och börja träna i en av våra grupper. Träningen anpassas så att den ska passa alla och du kommer få möjlighet att testa på alla friidrottens grenar. 

Träningsgrupperna för vårterminen 2021 öppnar måndagen den 14/12 kl 08.00, för befintliga medlemmar (medlemmar som har tränat i en grupp under förgående termin). Träningarna hålls i friidrottshallen i IFU-arena. Info om träningstider finnes under varje grupp på bokningssidan.
IFU-Arena ligger på Råbyvägen 77, och det är buss 1 + 3 som går till busshållplats Lagerlöfsgatan (precis utanför IFU). Länk till bokningssidan. (öppen från må 14/12 kl 8)

Anmälan för nya medlemmar öppnar måndagen den 11/1 kl 08.00. Då kan man anmäla sig till de grupper som fortfarande har lediga platser kvar. Här går det även bra för befintliga medlemmar att göra gruppbyten. (Samma bokningslänk, blir aktiv 11/1-21 kl 8).

Om du fyller i följande formulär så kommer du få alla information om vad som gäller inför anmälan nästa termin på mail:  intresseanmälan (det går även att fylla i intresseanmälan till fulla grupper). 

Har du några frågor? Maila till klara@uiffriidrott.se
Ny samarbetspartner!
2020-12-07 16:38
På bilden ser ni Johan Wendin, butikschef, och Henrik Wennberg, sportchef.
Vi är otroligt glada och stolta över att kunna presentera att ICA Kvantum Gränby kommer bli en nya samarbetspartner med Upsala IF från 2021. Dom kommer stötta barn- och ungdomsverksamheten i UIF, samt Blodomloppet. Tillsammans med ICA fortsätter vi vår resa mot att bli Sveriges bästa friidrottsklubb.
BRAGDGULDET TILL MONDO!!
2020-12-01 20:05
Foto: UNT
Idag blev det klart att Armand Duplantis vinner årets Bragdguld, efter ett helt fantastiskt 2020 innehållande 3 världsrekord och total överlägsenhet i manligt stavhopp. Tillsammans med Jerringpriset så är Bragdguldet det absolut mest prestigefyllda man kan vinna som svensk idrottare. Bragdguldet har delas ut av Svenska Dagblandet och priset ska ges till den svenska idrottare som stått för årets främsta idrottsbragd. Mondo ställer sig nu till samlingen svenska idrottslegendarer som vunnit Bragdguldet, tillsammans med bland annat Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg, Carolina Klüft, Sarah Sjöström och Hanna Öberg. 
Ni kan läsa mer om Mondos pris HÄR
Uppdatering gällande träning under pandemin
2020-11-26 08:39

Nedan följer en kort uppdaterad status gällande friidrottsträningen i Upsala IF.

 

Länsstyrelsens nya regel gällande att högst åtta personer får delta vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar påverkar inte vår verksamhet då den inte definieras som sådan.


Det som i första hand ger oss som förening riktlinjer är därmed fortsatt de lokala råden för Region Uppsala.

 

Dessa lyder för tillfället enligt följande.

·       Undvik att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel

·       Om möjligt, undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med.

 

Vid en informationsmöte med RF-SISU Uppland den 21/10 delgavs utöver ovanstående även följande riktlinjer gällande träning specifikt.

·       Barn (definierat som personer födda 2005 och senare) behöver inte undvika fysisk kontakt med varandra. Dom ska dock undvika fysisk kontakt med människor födda 2004 eller tidigare om dessa inte tillhör deras egen familj.

·       Människor födda 2004 eller tidigare ska undvika fysisk kontakt med personer utanför deras egen familj.

·       Fysisk kontakt definieras som ett avstånd på 1,5 meter.

 

Svenska friidrottsförbundet (SFIF) har nyligen kommit med nya riktlinjer för friidrottsverksamhet. Dessa gäller dock inte oss i detta skede då myndigheters beslut föregår riktlinjer från idrottsförbund, dvs råd från Region Uppsala har företräde över riktlinjer från SFIF.  Vi har varit i kontakt med SFIF gällande detta och fått vår tolkning bekräftad av dem. Om de lokala riktlinjerna för region Uppsala ändras så kan det leda till att SFIFs riktlinjer blir ledande även i vår förening. Ny information kommer omedelbart om så skulle ske.

 

Vår barn och ungdomsträning, för barn födda 2007-2015, avslutas som planerat vecka 50.

 

Sammanfattningsvis är det därmed fortsatt samma besked som tidigare under pandemin. Vi följer noggrant myndigheternas rekommendationer, vi tränar utomhus så ofta som möjligt, undviker träningsmoment som leder till närkontakt, tvättar händerna före träningarna och stannar hemma från träningen om vi har sjukdomssymptom. Detta gäller självklart aktiva, tränare, personal och övriga medlemmar.

 

Vid eventuella frågor/funderingar kontaktas Sportchef Henrik Wennberg.

E-post: henrik@uiffriidrott.se

Telefon: 070-643 82 14

 

Tre nomineringar till Idrottsgalan!
2020-11-25 11:46
Helena och Mondo under SM i Uppsala. Foto: Deca Text & Bild
Den 18 januari är det dags för Sveriges största idrottsgala - Idrottsgalan. Att vara nominerad till ett pris på Idrottsgalan är både presige- och ärofyllt, och tre medlemmar i Upsala IF är nominerade i tre kategorier. Armand Duplantis är nominerad i två kategorier, både ”Årets prestation” och ”Årets manliga idrottare” - tack vare sina 3 världsrekord under 2020. Greg och Helena Duplantis (Mondos föräldrar, tillika tränare) är nominerade i ”Årets tränare”. Vi håller självklart tummarna att Mondo, Greg och Helena alla tar hem sina kategorier.
Övergångar till Upsala IF 2020
2020-11-13 10:51
Bimo, Marcus, Albin, Filip, Thilda, Desmond, Erik, Marcus, Markus, Lion och Ella
Lagom till att alla mästerskap var över för säsong 2020 så släpptes alla årets övergångar officiellt på friidrott.se. Upsala IF har 17 nya aktiva på listan och aldrig tidigare har så många nya aktiva valt att byta till Upsala IF samtidigt. Att Upsala IF har blivit en sådan eftertraktad och meriterad klubb är självklart något vi är väldigt stolta över, och vi hoppas att alla dessa 17 aktiva ska trivas lika bra i klubben som våra tidigare aktiva gör. Här nedan gör vi en sammanställning på alla nya aktiva: 
Rasmus Ahlgren, tidigare AIK
Peder Berge, tidigare AIK
Filip Björklund, tidigare Örgryte IS (Upsala IF som moderklubb)
Caroline Cedergren, tidigare AIK
Filip Engström, tidigare AIK
Marcus Hagerud, tidigare AIK
Markus Lantto, tidigare AIK
Lion Martinez, tidigare AIK
Erik Martinsson, tidigare Gefle IF
Ricky Nilsson, tidigare AIK
Michaela Norrbelius, tidigare Gefle IF
Desmond Rogo, tidigare AIK
Erik Rosqvist, tidigare AIK
Ella Sjöblom, tidigare AIK
Bimo Soenarso, tidigare KFUM Örebro
Thilda Särnevång, tidigare IFK Växjö
Albin Wägmark, tidigare AIK

Varmt välkomna önskar hela Upsala IF!
Terräng-SM dag 1
2020-10-25 10:58
Lowa Branth. Foto: Deca Text & Bild
Igår avgjordes första dagens av årets sista svenska mästerskap, Terräng-SM. Upsala IF hade 8 tjejer i farten under dagen och tjejerna samlade tillsammans ihop till 1 silver och 2 guld. Silvret kom i F15 4 km där Lowa Branth sprang ett väldigt övertygande lopp och belönades med en silvermedalj. I lagtävlingen i F15 bildade Lowa lag tillsammans med Felicia Jansson och Elsa Hedin, och där tog tjejerna en imponerande guldmedalj. Felicias första SM-medalj - extra stort grattis! I samma klass gjorde även Ida Franzon ett jättefint lopp. Dagens andra guld kom i lagtävlingen i den kombinerade klassen F16/F17, där Maja Björnsson, Filippa Hägglund och Sofia Amini lyckades knipa guldet efter en spännande tävling. Extra stort grattis till Filippa som gjorde ett jättefint lopp, vilket räckte till en 4:e plats. 
Vår sista startande under dagen var Ida Tryggveson som sprang i den extremt tuffa seniorklassen över 4km. Ida gjorde ett fint lopp när hon blev 26:a i konkurrens med landslagslöpare på flera olika sträckor. 
UIFare dag 1:
K 4km - Ida Tryggveson 26:a
F17 4km - Filippa Hägglund 4:a
F17 4km - Sofia Amini 10:a
F17 4km - Maja Björnsson 13:e
F15 4km - Lowa Branth 2:a
F15 4km - Felicia Jansson 11:a
F15 4km - Elsa Hedin 18:e 
F15 4km - Ida Franzon 25:a

Vi kan också lägga till de tre veteranerna som deltog från UIF: Svante Franzon (19:e i M45), Svante Lenke (9:a i M50) samt Kent Lundquist (6:a i M65).

Under dag 2 (söndag) deltar inga UIF:are.
Friidrottsträning i samband med nya råd från Folkhälsomyndigheten
2020-10-21 08:13

Igår den 20 oktober delgav Folkhälsomyndigheten sitt beslut om skärpta allmänna råd för Uppsala län och vi påminner alla i föreningen om vikten av att följa dessa i samband träning på IFU Arena och utomhusarenan.

 

De viktigaste råden är fortsatt följande.

  • Stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom
  • Tvätta händerna innan ni går in i hallen eller påbörjar träningen
  • Håll avstånd och undvik fysisk kontakt
Vi påminner också om vikten av att följa de träningstider vi har. Dessa är schemalagda med tanken att vi ska undvika trängsel i samband med starten och slutet av varje träningspass.

 

IFU Arena har tidigare beslutat, och idag påmint oss, att det tills vidare inte är tillåtet för föräldrar att sitta på läktaren under tiden barnen tränar. Endast aktiva och tränare får vistas i hallen under träningarna.


Följ gärna de allmänna råd och rekommendationer som vid var tid gäller i Uppsala via Region Uppsalas hemsida.


https://regionuppsala.se/

 

Eventuella frågor/funderingar hänvisas till Sportchef Henrik Wennberg.

E-post: henrik@uiffriidrott.se

Telefon: 070-643 82 14

 

Inför Terräng-SM
2020-10-20 10:24
Maja Björnsson under Terräng-SM 2018. Foto: Deca Text & Bild
I helgen är det dags för årets allra sista svenska mästerskap i friidrott, Terräng-SM. Precis som traditionen säger så lär helgen bjuda på både regn och kyla, men förhoppningsvis också några medaljer hem till Uppsala. Upsala IF skickar 8 taggade tjejer till Stockholm, det är faktiskt första gången på väldigt länge där vi inte skickar både tjejer och killar till ett mästerskap.
Ida Tryggveson springer både 4km och 10km i seniorklassen, och har tuffast möjliga motstånd. Startfältet består av ett tiotal landslagslöperskor och flera av tjejerna har internationella mästerskapsmeriter. Oavsett så ska det bli väldigt spännande att se hur snabbt Ida kan springa, då hon hela sommaren visat en fantastiskt fin form med personligt rekord flera gånger om på flertalet olika sträckor. 
I F17/F16 har vi tre tjejer till start; träningskompisarna Maja Björnsson, Sofia Amini och Filippa Hägglund. Det är ett stort startfält, med många tjejer som har både SM-medaljer och landslagsuppdrag på meritlistan. Vi hoppas att någon/flera av tjejerna kan plocka hem några SM-poäng till klubben. I och med att tjejerna är tre stycken från samma klubb så deltar dom även i lagtävlingen, där vi har höga förväntningar. Guldet tror jag Hälle plockar hem, men där bakom ser det desto jämnare ut. Upsala, Mölndal och Tureberg är dom som främst fightas om silver och brons. 
I den yngsta tjejklassen (F15), har vi fyra tjejer till start, Ida Franzon, Elsa Hedin, Lowa Branth och Felicia Jansson. För Felicia är det premiär i UIF-linnet, då hon efter sommaren valde att byta Alunda mot Upsala. Lowa visade med sina medaljer på USM i somras att hon är en av klassens bättre löpare, men flera av startfältets löpare är svårtippade och kan absolut ha kapacitet för pallen. Guldet bör Alice Magnell Millan plocka hem, men sen hoppas vi att Lowa är med och fightas om silver och brons. I lagtävlingen kommer det endast 3 lag till start, vilket gör att en medalj är säkrad om tjejerna bara tar sig i mål. Kampen om guldet kommer stå mellan Upsala IF och IF Göta. Göta vann F15 3x800m på stafett-SM, där Upsalas tjejer kom trea. 
 
SPONSORER TEAM TOKYO
SPONSORER
SAMARBETSPARTNERS