Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
UPSALA IF FRIIDROTT
Glädje. Gemenskap. För alla. Utvecklas tillsammans.

Grattis till utomhusvärldsrekordet, Mondo!!

Friidrottsträning i samband med nya råd från Folkhälsomyndigheten
2020-10-21 08:13

Igår den 20 oktober delgav Folkhälsomyndigheten sitt beslut om skärpta allmänna råd för Uppsala län och vi påminner alla i föreningen om vikten av att följa dessa i samband träning på IFU Arena och utomhusarenan.

 

De viktigaste råden är fortsatt följande.

  • Stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom
  • Tvätta händerna innan ni går in i hallen eller påbörjar träningen
  • Håll avstånd och undvik fysisk kontakt
Vi påminner också om vikten av att följa de träningstider vi har. Dessa är schemalagda med tanken att vi ska undvika trängsel i samband med starten och slutet av varje träningspass.

 

IFU Arena har tidigare beslutat, och idag påmint oss, att det tills vidare inte är tillåtet för föräldrar att sitta på läktaren under tiden barnen tränar. Endast aktiva och tränare får vistas i hallen under träningarna.


Följ gärna de allmänna råd och rekommendationer som vid var tid gäller i Uppsala via Region Uppsalas hemsida.


https://regionuppsala.se/

 

Eventuella frågor/funderingar hänvisas till Sportchef Henrik Wennberg.

E-post: henrik@uiffriidrott.se

Telefon: 070-643 82 14

 

Inför Terräng-SM
2020-10-20 10:24
Maja Björnsson under Terräng-SM 2018. Foto: Deca Text & Bild
I helgen är det dags för årets allra sista svenska mästerskap i friidrott, Terräng-SM. Precis som traditionen säger så lär helgen bjuda på både regn och kyla, men förhoppningsvis också några medaljer hem till Uppsala. Upsala IF skickar 8 taggade tjejer till Stockholm, det är faktiskt första gången på väldigt länge där vi inte skickar både tjejer och killar till ett mästerskap.
Ida Tryggveson springer både 4km och 10km i seniorklassen, och har tuffast möjliga motstånd. Startfältet består av ett tiotal landslagslöperskor och flera av tjejerna har internationella mästerskapsmeriter. Oavsett så ska det bli väldigt spännande att se hur snabbt Ida kan springa, då hon hela sommaren visat en fantastiskt fin form med personligt rekord flera gånger om på flertalet olika sträckor. 
I F17/F16 har vi tre tjejer till start; träningskompisarna Maja Björnsson, Sofia Amini och Filippa Hägglund. Det är ett stort startfält, med många tjejer som har både SM-medaljer och landslagsuppdrag på meritlistan. Vi hoppas att någon/flera av tjejerna kan plocka hem några SM-poäng till klubben. I och med att tjejerna är tre stycken från samma klubb så deltar dom även i lagtävlingen, där vi har höga förväntningar. Guldet tror jag Hälle plockar hem, men där bakom ser det desto jämnare ut. Upsala, Mölndal och Tureberg är dom som främst fightas om silver och brons. 
I den yngsta tjejklassen (F15), har vi fyra tjejer till start, Ida Franzon, Elsa Hedin, Lowa Branth och Felicia Jansson. För Felicia är det premiär i UIF-linnet, då hon efter sommaren valde att byta Alunda mot Upsala. Lowa visade med sina medaljer på USM i somras att hon är en av klassens bättre löpare, men flera av startfältets löpare är svårtippade och kan absolut ha kapacitet för pallen. Guldet bör Alice Magnell Millan plocka hem, men sen hoppas vi att Lowa är med och fightas om silver och brons. I lagtävlingen kommer det endast 3 lag till start, vilket gör att en medalj är säkrad om tjejerna bara tar sig i mål. Kampen om guldet kommer stå mellan Upsala IF och IF Göta. Göta vann F15 3x800m på stafett-SM, där Upsalas tjejer kom trea. 
Friidrottsgymnasiets infokväll 9 november
2020-10-13 09:15
Hej!
Nedan finns information för aktiva födda 2005 (Åk 9) gällande Friidrottsgymnasiet Uppsala.


Med vänlig hälsning,
Tränarna på Friidrottsgymnasiet Uppsala


Nordenkampen i Uppsala!!
2020-10-08 09:30
Nordenkampen i IFU-arena 2018. Foto: Deca Text & Bild
Efter ett mycket lyckat arrangemang av Nordenkampen 2018, får Upsala IF chansen att arrangera tävlingen igen under inomhussäsongen 2021. Nordenkampen är en landskamp mellan våra Nordiska grannländer, där arrangemanget flyttas runt mellan arrangörsländerna. 2021 är det dags för Sverige att arrangera tävlingen igen, och precis som 2018, så får Uppsala förtroende att arrangera tävlingen.  Sverige, Finland, Norge och Danmark/Island gör upp i 12 grenar, och samlar likt Finnkampen ihop poäng till landet. 

˗ Vi är oerhört stolta över att än en gång ha fått förtroendet av Svenska Friidrottsförbundet att arrangera Nordenkampen. Under SM-dagarna i somras visade Upsala IF Friidrott att vi har god förmåga och kapacitet att arrangera tävlingar på elitnivå, säger Anders Kindmark, ordförande i Upsala IF Friidrott.

- Nordenkampen är en viktig tävling för elitaktiva i hela Norden och våra gäster från Finland, Norge, Danmark och Island hoppas naturligtvis att gränserna till Sverige är öppna i februari så att landskampen kan genomföras även 2021, säger tävlingsansvarig Daniel Bergin, Svenska Friidrottsförbundet.
Välkommen till Upsala IF, Erik Martinsson!
2020-10-06 16:00
Erik Martinsson, Foto: Deca Text & Bild
Erik Martinsson har fått erbjudande från flera svenska mycket framgångsrika klubbar, men till slut föll valet på Upsala IF. Erik byter därmed Gefle IF´s blåa linne mot Upsala IF´s svarta. Något som vi såklart är väldigt glada och stolta över. Erik är en mycket meriterad långsprinter/medeldistansare i Sverige och har många SM-medaljer och landslagsuppdrag trots att han endast är 24 år gammal. Fyra Finnkampssegrar och två EM-starter på 4x400m är imponerande, och trots att han endast haft 800m som huvuddistans några få år så har han ett så bra personligt rekord som 1:46.86. Erik kommer bli en mycket bra förstärkning till Lag-SM kvalet nästa år, där Upsala IF´s killar hoppas på att få göra tjejerna sällskap i "finrummet". 
Välkommen Erik!
Inget höstläger!
2020-10-05 19:47
Vi har valt att inte köra något höstläger i år, men kommer istället hitta på något annat träningskul för våra yngre medlemmar under höstlovsveckan. Mer info kommer närmare inpå. 
Kvällens träningar flyttas inomhus.
2020-10-01 15:32
Pga sent avbokningsbesked (DM 10 000m på Idrottsplatsen) flyttas samtliga kvällens barn/ungdoms-träningar inomhus till IFU arena. 

Där påminner vi om att tvätta händerna och hålla avstånd.

Hallen är bokad 17:30-19:30.
Det går bra att låna tag i receptionen för tränare.

Äldre aktiv kan kolla med sin tränare om hur träningen bedrivs ikväll. 

Fredag, lördag och söndag tränar vi ute som vanligt för att på måndag 5 oktober flytta in all träning framöver. 

Sportkontoret 
Unga kastare (födda 2006-2009) bjuder in till prova-på pass för alla!
2020-09-22 13:44
Våran fantastiska "Unga kastare-grupp" bjuder in alla födda 2006-2009 som vill att prova kastgrenarna. 
Varmt välkomna!

Inför Stafett-SM
2020-09-11 10:31
Sofia Amini, Filippa Hägglund och Maja Björnsson springer 3x800m i F17.
I helgen avgörs Stafett-SM i Göteborg, tanken var att tävlingen skulle arrangeras i slutet av maj precis som vanligt - men så kom Covid-19 och tävlingen flyttades till denna helg istället. Upsala IF åker ner med en liten trupp på tre lag, minsta truppen på många år, men alla tre lag är starka och kan mycket väl konkurrera om pallplatser. Tyvärr har vi haft flera sjukdomsfall senaste dagarna, vilket gör att truppen blev mindre än beräknat. Det finns inga officiella laguppställningar till helgen, så det är därmed mycket svårtippat hur resten av klubbarna väljer att utforma sina lag. 
I F15 3x800m springer Lowa Branth, Elsa Hedin och Clara Knutsson. För Clara (född 06) blir det SM-debut, medan både Lowa och Elsa sprang USM för 2 veckor sen. Utgår vi från att alla 5 lag ställer upp med sina snabbaste tjejer så är Upsala IF rankade på plats 4, där tjejerna troligtvis behöver sänka sig med ca 1 sekund per sträcka för att konkurrera om pallen. Fullt möjligt och vi ska dessutom komma ihåg att mycket kan hända i en stafett. 
I F17 3x800m springer Maja Björnsson, Sofia Amini och Filippa Hägglund. På pappret inför (om alla lag ställer upp med sina bästa) så är tjejerna rankade 6:a. Lyckas tjejerna kapa ca 1-2s per sträcka så kan dom absolut vara med och fightas om framför allt silver och brons (Hälle bör vara i en klass för sig).  
I P17 3x800m springer Nils Ekroth, Johan Olsson och Elias Liljestrand. I P17 finns det två suveräna lag i Danderyd och Mölndal, där killarna snittar under 2:00 - om bronset ser det dock lite mer öppet ut. IFK Göteborg är favoriter till bronset, men om Upsala-killarna lyckas springa snabbare än dom någonsin gjort förut så kan dom absolut vara med i brons-fighten. Jag tror att alla tre killar har kapacitet att sänka sina nyslagna personliga rekord med ytterligare några tiondelar. 
Finnkampen 2020
2020-09-06 20:52
Foto: Deca Text & Bild

Det var länge osäkert om det skulle bli någon Finnkamp 2020, men det blev det och i helgen avgjordes det hela. Sverige tog hem både herr- och damkampen, och Upsala IF’s deltagare plockade hem många viktiga poäng till Sverige. Oskar Lundqvist gjorde en stabil höjdtävling där han kom 5:a på 2.09. Oskar ledde faktiskt tävlingen när ribban höjdes till 2.12, men tyvärr fick inte Oskar till det riktigt på den höjden och slutade tillslut 5:a. Bröderna Gardenkrans tog varsin tredjeplats i kula respektive diskus, vilket bidrog till två svenska tripplar (16-6). iktor stötte 18.26 i kulan och Jakob kastade 56.93 i diskusen. Andreas Gustafsson deltog i den nya Finnkampsgrenen trekamp och gjorde en stabil mångkamp bestående av längd, kula och 400m. Andreas fick med sig 6.80 i längd, 12,28 (SB) i kula och 51.37 på 400m. Klara Helander gjorde ett jättefint lopp på 400m där hon kom 5:a och slog nästpers med 54.61. Idag fick Klara åka över till Tammerfors igen för att springa 4x400m, där Klara gjorde en stabil första sträcka och var med och bidrog till en svensk grenseger. Vanessa hade svårt att få tekniken att stämma i diskusen men fick i fjärde omgången på 54,75, vilket räckte till en fin 3:e plats. 

Kraftmätningen final
2020-09-06 20:14

Årets Kraftmätningsfinal blev en väldigt speciell sådan, där våra 05:or, 06:or och 07:or deltog. Finalen avgjordes på 9 olika arenor runt om i Sverige, där grenarna genomfördes parallellt med varandra, för att efter varje avslutad gren räknas ihop. Upsala-gänget tävlade hemma i Uppsala, tillsammans med Huddinge AIS, och stod för fina insatser när mixlaget kom 9:a, flicklaget 6:a och pojklaget 16:e. Meja Wolwan gjorde ett jättefint lopp på 80m häck där hon för första gången sprang under 12 sekunder (11.99) dock i lite för stark medvind. 11.99 placerade Meja som 4:a av 84:a tjejer! Leo Ericsson har gått framåt mycket under sommaren och gjorde på nytt en fin spjuttävling när han slutade 9:a av 92 startande (37.18). 

Upsala IF’s deltagare:

Lowa Branth 800m

Clara Knutsson - 800m, 80m häck, kula, 6x200

Tindra Dahlberg - 800m, höjd, längd, kula, spjut

Meja Wolwan - 80m häck, höjd, längd, kula, spjut, 6x200

Frida Westfeldt - 80m häck, höjd, längd, spjut, 6x200

Tova Björngaard - 80m häck, längd, kula, spjut

Filippa Eklund - höjd, längd, kula, spjut

Elise Angsten - kula, spjut

Felix Johnsson - 800m, 80m häck, längd, 6x200

Hugo Engkvist - 80m häck, höjd, längd, spjut

Leo Ericson - 800m, 80m häck, höjd, längd, kula, spjut, 6x200

Ethan Chalon - 80m häck, höjd, längd, kula, spjut, 6x200

Viktor Norrby - 800m, höjd, längd, kula, spjut

Erik Bromée - kula, spjut

Lowe Wängelin - kula, spjut

Uppstart höstterminen 2020
2020-08-31 16:34
Under vecka 36 drar äntligen höstterminens träningar igång! Alla träningar hålls utomhus på Uppsala Friidrottsarena, ett stenkast från IFU Arena. Från vecka 41 börjar vi träna inomhus i IFU Arena. Terminen håller på vecka 50 ut. Ingen träning under höstlovet, däremot kommer vi arrangera en höstfriidrottskola under lovet.

Samling innan träningen drar igång sker på läktaren. Tränarna i varje grupp kommer ha en lapp med gruppens namn på så att alla ska hitta rätt. Tänk på att ha med bra skor att träna i, oömma kläder och vattenflaska.
Varje grupps träningstider hittar ni på vår bokningssida:
https://sportadmin.se/book/?F={59262BD1-DE74-45C2-8F2A-8473D0616AF3}

Vi kommer hålla föräldramöten under uppstartsveckan. Dessa hålls på läktaren inomhus i friidrottshallen i IFU Arena.
Måndag 31/8 kl. 17.30-18.00 (grupper 2007-2009)
Tisdag 1/9 kl. 17.30-18.00 (grupper 2010-2011)
Söndag 6/9 kl. 13.00-13.30 (grupper 2012 + 2014)
Söndag 6/9 kl. 14.00-14.30 (grupper 2013 + 2015)

Har ni några frågor är ni välkomna att höra av er till klara@uiffriidrott.se eller direkt till gruppens tränare. Gruppinfo och kontaktuppgifter finns på varje grupps hemsida. Dessa finns i takmenyn på vår hemsida http://www.uiffriidrott.se/
UIFare till Finnkampen
2020-08-31 16:19
Vanessa Kamga. Foto: Deca Text & Bild

Årets Finnkamp är en väldigt speciell sådan, då det på grund av Covid-19 har varit osäkert in i det sista om det ens ska gå att genomföra tävlingen. För någon vecka sen beslutades det att Finnkampen 2020 blir av, och det är vi självklart väldigt glada över. Nytt för i år är dessutom att det kommer genomföras en trekamp, detta för att även mångkamparna ska få möjlighet att uppleva Finnkampen. 

Följande UIF’are har blivit uttagna: 

Oskar Lundqvist höjd

Viktor Gardenkrans kula

Jakob Gardenkrans diskus

Andreas Gustafsson trekamp

Klara Helander 400m

Vanessa Kamga diskus

USM/JSM löpning/hopp - Dag 2
2020-08-31 16:03
Lowa Branth. Foto: Deca Text & Bild

USM/JSM är över för i år och vi kan konstatera att det har varit två framgångsrika helger för Upsala IF. Under USM löpnings sista dag tog vi hem 3 medaljer, 2 silver och 1 brons. Ida Knutsson samlade på sig två ytterligare silver till SM-samlingen och fick dessutom med sig två nya distriktsrekord i F16 1500m och F16 1500m hinder. 3 medaljer och 3 distriktstrekord på 2 dagar är självklart helt fantastiskt bra. Träningskompisen Lowa Branth ville inte vara sämre och tog brons på 1500m hinder under söndagen på det nya distriktsrekordet 4:58.19. Två medaljer och två distriktsrekord för Lowa under helgen är även det fantastiskt bra. I F15 1500m hinder var det PB-fest och alla UIF’s fyra deltagare slog nya personliga rekord. 

UIFare under söndagen:

Kristinehamn:

Pontus Lindell P17 stav 3.64 11:a

Lisa Weyhenmeyer K22 längd 5.15 14:e

Norrköping:

Ethan Chalon P15 80m 9.77 11:a

Ida Knutsson F16 1500m 4:33.37 2:a PB

Ida Knutsson F16 1500m hinder 5:00.42 2:a PB

Meja Wolwan F15 80m 10.60 14:e

Lowa Branth F15 1500m hinder 4:58.19 3:a PB

Elsa Hedin F15 1500m hinder 5:16.52 7:a PB

Emelie Lenke F15 1500m hinder 5:56.43 15:e PB

Ida Franzon F15 1500m hinder 5:58.07 16:e PB

 
SPONSORER TEAM TOKYO
SPONSORER
SAMARBETSPARTNERS